En gång för alla tänkte vi svara på frågan som vi vet att de flesta av er har funderat på: är det bäst att bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren?

Detta är ett omtalat ämne som delat Sverige i två lägen: de som svär vid behandlingar hemma och de som anser att tandläkaren är det säkraste valet. Och nu tänkte vi gå igenom för- och nackdelarna med båda två så att du själva kan bilda dig en uppfattning.

Bleka tänderna hemma

Att bleka tänderna hemma är en mycket uppskattad lösning för de flesta som vill bleka tänderna. Tidigare var många blekningsmetoder potentiellt skadliga och de ingredienser som användes kunde orsaka frätskador och andra problem i munhålan, varför många rekommenderade mot dem. Idag har EU infört regelverk som försäkrar att alla tandblekningsmedel är skonsamma, peroxidfria och mer eller mindre riskfria för konsumenten.
Och som man tydligt förklarar på tandblekning.nu, erbjuder hemmalösningar många andra fördelar, däribland:

  • Priset – att bleka tänderna hemma är ofta många tusenlappar billigare än hos tandläkaren.
  • Enkelheten – de metoder som används för tandblekning hemma är alla mycket lätta att använda och applicera på egen hand.
  • Mindre skadligt – Till skillnad från blekningsmetoder hos tandläkaren – som fortfarande innehåller väteperoxid – är hemmalösningar mer skonsamma.

Med det sagt passar detta inte alla, framför allt inte om du har skadade tänder, problem med munhålan eller tar receptbelagda läkemedel.

Bleka tänderna hos tandläkaren

Traditionellt sett har man alltid fått bleka tänderna hos tandläkaren. Det är egentligen inte förrän på senare år som man kunnat genomföra likvärdiga behandlingar hemma. Trots det finns det fortfarande fördelar med denna lösning:

  • Garanterat bra resultat – den främsta anledningen varför man bleker tänderna hos tandläkaren är givetvis att de kan garantera ett visst resultat. Du kan också alltid lita på att du är i bra händer.
  • Bäst för de med bristande munhälsa – har du sedan tidigare problem med tänderna, kan du behöva professionell hjälp vid blekning. Observera dock att det inte är säkert att du kan bleka tänderna om du har omfattande problem med munnen.

Som du kan se är tandblekning hos tandläkaren det säkra valet för de som behöver mycket hjälp eller av andra anledningar inte törs bleka tänderna själva. Däremot får man räkna med att betala ganska mycket mer för samma resultat.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så finns det inget direkt svar på vilken av de två olika behandlingsmetoderna som är bäst. Det beror nämligen helt på dina förutsättningar och önskemål.

I de allra flesta fall är tandblekning hemma att föredra då det är enkelt och betydligt mycket billigare än hos tandläkaren. Samtidigt råder vi alla som är tveksamma eller har funderingar att åtminstone kontakta sin tandläkare innan en behandling inleds.