När jag var yngre hade jag stora problem med acne. Det blev ett komplex och jag mådde till och från riktigt dåligt. Sminket blev min räddning och jag brukar säga att min acne ledde mig fram till min passion. Jag förstod att jag med rätt knep faktiskt skulle kunna sminka mig snygg även när acnen var som värst. I det här inlägget tänkte jag ge några smarta sminktips för acnehud!

Make-up tutorial för acnehud

Att man inte kan sminka sig när man har acne är en myt, skulle jag vilja säga. Det kan man visst göra, så länge man använder sig av skonsamma produkter. Kvaliteten är nämligen viktig och mitt tips är att välja smink som är testat och som inte innehåller konstiga tillsatser. Jag började använda icke-komedogena produkter när min acne var som värst. Det är en slags produkter som går bra att använda även när man använder starka acneläkemedel.

Rengöring

Rengöringsprocessen är A och O för acnehud. Blir inte huden riktigt ren innan sminket appliceras finns risk för förvärrad acne. Jag slarvade i början med att rengöra huden och fick mig en rejäl bakläxa.

Concealer

När ansiktet är rengjort är concealer det bästa tipset att ha på direkt på den fuktade huden. Ha på concealern som mönstret av ett X på varje acneblemma. Sedan kan du använda en liten pensel för att liksom dutta ut produkten så att den täcker komplett. Duttandet gör att du samtidigt får concealern att “smälta” in i huden på ett neutralt sätt.

Foundation

Foundation är nästa steg och den som har acneproblem ska definitivt välja en matt variant före än skimrande. Tvätta fingrarna och använd dem när du har på foundation över ansiktet. Lägg ett tunt lager som du jobbar med.

Puder

Det sista steget är ansiktspudret som gör sig bäst i pudervariant. Pudret ser till att ta upp överskottsfett från huden och ansiktet får därmed inga “feta” områden. Dessutom kommer sminket att sitta kvar längre!