Hej igen alla fina läsare, idag är det dags att prata mode. Inte vilket mode som helst utan vi ska prata natoband!

Vad är ett Natoband?

Natoband är ett sorts klockarmband som är enkelt att byta ut om du vill ha variation eller om klockarmbandet börjar bli slitet. Det finns i alla möjliga former och färger. Alla möjliga klockor är bestyckade med natoband, från billiga klockor till extremt dyra (Daniel Wellington, Gant, Rolex m.fl har alla klockor med natoband).

Vart kommer natobandet ifrån?

Som fler av er säkert kan ana kommer armbandet från NATO. Det vill säga att trupper inom NATO hade dessa och har fortfarande. Det första armbandet som påminner om de vi har idag kom ut 1973 vid namn “The Strip, Wrist Watch” som lanserades av det brittiska försvarsministeriet och fick standard 66-15. Som soldat behövde du då fylla i ett formulär “g1098” även känt som G10, sedan var det bara att hämta ut klockan.

Sedan lanseringen 1973 har G10 klockan knappt modifierats alls. Den nya klockan är minskad till en storlek på 18mm samt har detaljer i rostfritt stål. 1978 tog dock ett företag vid namn Phoenix över produktionen av “MoD-spec” G10band och dessa band är idag värdefulla samlar objekt.

Vad hände sen? Natobanden utvecklades

Efter den populära lanseringen av G10 (Admiral Gray) började de olika brittiska regementena så småningom bära egna armband med regementenas färger. Dels för att hedra det egna regementet, men även för att visa vilket regementen en tillhörde. Vissa mönster av dessa blev mer kända än andra.

Civilbefolkningen får smak för Natobanden

Klockor med tillhörande natoband är riktigt praktiska och hållbara. Som så mycket annan teknologi som kommer ifrån militärutrustning. Idag är dock natobanden mer mainstream än någonsin och få människor vet den faktiska historien kring hur dessa band skapades.

Varför jag gillar natoband

1. För vardagen, min favorit klocka. Denna har såklart ett natoband.

2. För fysiskaktivitet, en digital sådan där jag använder stopuret för att pusha mig själv

3. En finklocka, för fina middag och liknande tillställningar. En liten elegant sak.

Det jag gillar med natoband är:

  • De är billiga, men det finns också mer påkostade varianter.
  • Hållbara, skulle de gå sönder är det enkelt att byta ut, dessutom håller de länge. Beroende på vad man köper för modell såklart
  • Snygga och anpassningsbara, det är himla enkelt att skaffa ett natoband som symboliserar dig.

Klockor är någonting som intresserat mig sedan länge. Jag minns när jag var liten och fick min första klocka, jag kan inte varit mer än 6-7 år gammal och skulle börja skolan. Jag minns hur stolt och nöjd jag var, även om jag då inte kunde klockan ännu!

Med åren har jag fortsatt att bära klocka och testat alla möjliga former. Digitala, smartwatches, smala, stora, funktionella, avskalade.  Men nu på senare år har jag gjort mig av med de flesta (jag sålde dem på tradera) nu har jag tre stycken.

Hoppas du funnit denna text information och lärorik.

Ta hand om er där ute 🙂